Energiaopas

Kajaanin Pietarin asukkailta tulee tämän tästä palautetta asuntojen kylmyydestä, kuumuudesta, vedosta, hajusta yms. kiusallisista, asumista haittaavista asioista. Tästä pienestä energiaoppaasta löydät tietoa asuntosi lämmityksestä ja ilmanvaihdosta sekä löydät ehkä vastauksia mielessäsi pyörineisiin asioihin. On syytä muistaa, että energia on kallista ja sen säästäminen on vähintäänkin järkevintä, mitä kannattaa tehdä jo omien vuokranmaksukulujenkin kohtuullisena pitämiseksi.

Lämmitys

Asuntosi seinänvierustoilla on lämpöpattereita. Pumppu kierrättää vettä pattereissa siten, että tietyn lämpöinen vesi tulee patteriventtiilin kautta patterin yläosaan ja poistuu patterin alaosasta paluuventtiilin kautta. Tästä johtuen patterin alaosan pitää olla viileä. Kun vain patterin yläosa on lämmin, toimii patteriventtiili eli termostaatti oikein. Lämpöpatterin vaativana tehtävänä on luovuttaa huoneeseen niin paljon lämpöä, että lämpötila pysyy tasaisesti + 21 °C:ssa. Lämpötilan pysymisestä huolehtii termostaatti, joka rajoittaa patterissa kiertävän veden määrää, ei lämpötilaa. Tästä johtuen asukas voi valita vain alemman lämpötilan. Pidä huolta siitä, että patterin ja etenkin termostaatin edessä ei ole huonekaluja tai verhoja - silloin huone kylmenee! Huoneilman täytyy päästä termostaatin ympärille, jotta termostaatti voi säätää lämpötilaa. Ota huomioon patteria tunnustellessasi, että kätesi lämpötila on n. + 35°C. Se aistii esim. + 30 °C :n patterin viileäksi, mutta tosiasiassa tämä patteri vielä lämmittää + 21 °C :n huonetta. Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä harakoille - eivät ne sitä osaa arvostaa! Kun tuuletat, niin tuuleta nopeasti ristivedolla. Jos patterit lorisevat kovasti tai vuotavat vettä, tee vikailmoitus, jotta huolto voi käydä ilmaamassa ja huoltamassa pattereita. Oikea lämpötila:
 • parantaa asukkaiden vireyttä
 • vähentää sairausoireita
 • parantaa ilman laatua
 • pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä
 • parantaa asumisviihtyvyyttä
 • vähentää talvella ilman kuivuuden tunnetta
 • estää osaltaan pölypunkkien lisääntymistä.

Veto on pahasta, mutta pullossakin on huono asua!

Ilmanvaihdon avulla hallitaan huoneilman kosteutta ja puhtautta sekä asumisviihtyvyyttä. Asuintalossa ilmanvaihtoa tarvitaan kokoa ajan, siksi sitä ei saa koskaan pysäyttää. Myös korvausilmaa on tultava riittävästi asuntoon. Raitis ilma tulee huoneisiin ikkunoiden, ovien ja rakenteiden raoista. Uusimmissa asunnoissa on myös raitisilmaventtiileitä, joiden aukioloa voi itse säädellä. Haitallista vetoa estetään tiivistämällä, mutta pullotiiviys on terveysriski. Ilma poistuu huoneistosta poistoilmaventtiileistä. Ilmaa poistavat ns. huippuimurit, jotka toimivat kello-ohjauksella, eli ne imevät ilmaa eri tahoillaan säädettyinä kellonaikoina talon yhteisen poistokanavan kautta. Venttiileitä löydät WC:stä ja keittiöstä.
 • Puhdista venttiilit säännöllisesti
 • Aukkoa ei saa tukkia!
 • Venttiilin keskiosan asentoa ei saa muuttaa!
 • Venttiiliä ei saa poistaa paikaltaan muuten kuin puhdistuksen ajaksi!
Jos epäillään, että ilmanvaihdon poistoilmaventtiili ei vedä, voidaan asia testata talouspaperilla. Sopiva ilmavirta pitää paperin paikallaan, liian luja pyrkii imaisemaan kanavaan. Jos asunnossasi on liesituuletin, puhdista säännöllisesti myös liesituulettimen rasvasuodatin.

HOME SWEET HOME eli HOMETTAKO KOTONA?

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua homeesta, homeen aiheuttamista terveyshaitoista ja asuntojen lahovaurioista. On hyvä, että home- ja kosteusvaurioista on alettu puhua, sillä ongelmien huomaaminen hyvissä ajoissa vähentää korjauskustannuksia sekä säästää monilta turhilta sairaspäiviltä. Toisaalta kaikkialla ympäristössä on hometta ym. mikrobeja. Luonnossa tapahtuva lahoaminen ja homehtuminen kuuluvat luontoon normaalina ilmiönä. Onkin tiedettävä, milloin ja minkä asteisena homeesta ym. mikrobeista on sellaista haittaa, että on ryhdyttävä toimenpiteisiin.

MISTÄ KOSTEUS- JA HOMEVAURIOT JOHTUVAT?

Rakennuksen sisäpuolella voi esiintyä monenlaisia kosteuslähteitä:
 • runsas pesu- ja märkätilojen käyttö
 • vesi-, viemäri- tai lämmitysvesijohtojen vuodot
 • siivoaminen liialla vedellä
 • astian- ja pyykinpesukoneiden aiheuttamat vuodot ja vesihöyry
 • runsas pyykin kuivaus sisätiloissa
 • ilman kosteuden tiivistyminen kylmiin pintoihin (ikkunat, putket jne.) ja veden valuminen rakenteisiin
Lisäksi rakennusta saattavat rasittaa sade ja tuuli sekä maaperästä tuleva kosteus. Kosteus- ja homevaurioihin syynä on joskus myös selvät rakennusvirheet. ILMANVAIHDON PUUTTEET LISÄÄVÄT KOSTEUSLÄHTEIDEN HAITTAA! Jos asuntosi on tiivistetty pulloksi ja kaikki ilmanvaihtoventtiilit on tukittu, on selvää, että ongelmia syntyy. Home syntyy ja pesii kosteissa paikoissa, joissa tuuletus ei toimi.

MILLOIN ON AIHETTA EPÄILLÄ...

että huoneistossa on jotain pielessä:
 • asunnossa on maakellarimainen, ummehtunut, pistävä tai makea haju
 • sinulla on toistuvia terveysongelmia: silmäoireilua (punotus, tulehdus), poskiontelotulehduksia, nenän tukkoisuutta, jatkuvaa nuhaa tai yskää, päänsärkyä, väsymystä, ihon punoitusta ja kutinaa, selittämätöntä kuumeilua.

ASUKKAAN VELVOLLISUUDET

Asukkaan velvollisuus on heti havaittuaan kosteusvaurion ilmoittaa asiasta Kajaanin Pietarin toimistoon kiinteistömesterille tai huoltomiehelle. Myös märkätiloissa esiintyvistä vioista, joista vedellä on pääsymahdollisuus rakenteisiin, tulee ilmoittaa. Tällaisia vikoja voivat olla vesieristysmattojen reiät tai saumojen raot, suihkutilan seinissä olevat reiät ym. Jos home- ja lahovauriot johtuvat asukkaan virheellisestä toiminnasta, kuten ilmanvaihdon estämisestä, asukas joutuu itse korvaamaan asunnon korjauksesta aiheutuneet kustannukset.